Svečina

Grad Svečina | Muzej Kebl | Razgledni stolp | Srce med vinogradi | Vinotour 

Svečina kot je razloženo naselje ob državni meji z Avstrijo, ki ga sestavljajo posamezne kmetije in zaselki po gričevju med Svečinskim in Plačkim potokom. Sklenjeno jedro naselja je v razširjeni dolini Svečinskega potoka okoli župnijske cerkve sv. Andreja.

SVEČINSKI
GRAD

Prvotni grad, ki se omenja v listini iz 12. stoletja, je bil v lasti Sekavskega samostana iz Judenburga. Stal je na bližnjem griču severno od današnjega dvora. Dvor je večkrat menjal lastnike, ki so ga preurejali. Leta 1935 je postal izobraževalna ustanova za šolanje gospodinj in kmetovalcev. Trenutno pa se grajski prostori uporabljajo kot razstavni prostori za dve razstavi: ZAKLADI S PODSTREŠJA in BILO JE NEKOČ V JUGOSLAVIJI.

VINOGRADNIŠKI MUZEJ
KEBL

Vinogradniški muzej vam ponudi prvovrsten vpogled v čase, ki so že minili, a so bili še kako pomembni za razvoj vinogradništva in vinarstva v Svečini. Muzej je odprt od 1.aprila do 31. oktobra, in sicer vsako nedeljo, od 14h do 19h. Za organizirane skupine pa so ogledi na voljo tudi po dogovoru.

RAZGLEDNI STOLP
NA PLAČKEM VRHU

Le streljaj od Svečine se na najvišji okoliški vzpetini, Plačkem vrhu, nahaja razgledni stolp, s katerega se ob jasnih dneh ponuja pogled daleč na Avstrijsko Štajersko, Labotniške Alpe in velik del severovhodne Slovenije.

SRCE
MED VINOGRADI

Eden izmed zaščitnih znakov naše vasi je cesti v obliki srca na Špičniku. Ob razgledu nanj iz turistične kmetije Dreisibner pa bo tudi vam zaigralo srce. Le nekaj minut vožje oddaljeno od naše lokacije, vas čaka najbolj romantičen vinograd na svetu.

NORDIJSKA HOJA
VINOTOUR

Prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi. Sestavljena je iz poti, ki peljejo preko dvorišč slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij. Projekt vključuje čezmejno sodelovanje občine Kungota in Ratsch an der Weinstraße, ter 5 različno zahtevnih pohodniških poti.