Družina

Oblika vinske trte je skupna vsota njenega okolja, njene zgodovine in ljudi, ki skrbijo zanjo.

IMG_4772

Toda zgodba družine Valdhuber se je v Svečini pričela že dosti prej.

Navezanost na trto in življenje z vinom  pa se je začela v avstrijskem Gradcu, kjer se je leta 1909 rodila Ema Huber. Leta 1913 je kot deklica prišla na majhno svečinsko posestvo, ki ga je po spletu okoliščin tudi podedovala. Njena zemlja pa je leta 1931, z njeno poroko s Francem Valdhuberjem, dobila še svojega gospodarja. In tako smo se Valdhuberjevi ustalili v Jamertalu.

Za gladek prehod iz prve na drugo in iz druge na tretjo generacijo je bil zaslužen tudi Alojz Valdhuber, ki je s tradicijo nadaljeval, ob koncu 80-tih let pa to delo prepustil sinovoma Janezu in Bogomirju. Tako se je s prvim letnikom – 1990- svetu prvič predstavila znamka vrhunskih vin iz Svečina – Vino Valdhuber.

Delo v zadnjih tridesetih letih nam je odprlo marsikatera vrata in nas spoznalo z izjemnimi ljudmi. Ravno to naredi to delo tako zadovoljujoče.

Strmi svečinski hribi pa nam iz leta v leta postavljajo nove izzive, navkljub vsemu pa je naš cilj vedno samo en – ostati zvesti samim sebi in izjemnemu rastišču, ki ga predstavlja Štajerska. 

valdhuber-interier-matej-lozar-3